Czym są topy marihuany?

Z pewnością wielokrotnie zastanawiałeś się dlaczego często używa słowa „topy” w odniesieniu do marihuany? Cym tak naprawdę są „topy marihuany” i w jaki sposób przygotować je, aby posiadały swoje aromatyczne właściwości?

Topy marihuany to tak naprawdę kwiatostany rośliny, które zwykle wyrastają, w zależności od rodzaju drzewka, w przeciągu kilku tygodniu od zasiania rośliny z nasiona. Kwiaty marihuany, są finalnym produktem, który jest wykorzystywany do konsumpcji. Jednak aby tak zwane „topy” mogły być spożyte, muszą być najpierw odpowiednio wysuszone, czyli w zupełności pozbawione wody. 

Suszenie topów – jak robić to prawidłowo?

Kwiaty konopi indyjskich po ścięciu ze świeżego drzewka, zawierają w sobie około 75% wody. Wraz z jej ubytkiem masa topów spada. Dlatego ważenie ich następuje dopiero po całkowitym osuszeniu z wody. Aby otrzymać topy naprawdę najwyższej jakości, należy więc odpowiednio je wysuszyć, ponieważ tylko w postaci „suszu”, mogą być wykorzystane poprawnie. Należy jednak zwrócić uwagę na prawidłowy proces suszenia kwiatostanów, by konopie nie utraciły swoich wartości smakowych i aromatycznych. 

 

 

Bardzo istotny jest czas, w którym suszymy nasze kwiaty. Nie można na siłę przyspieszać tego procesu, ponieważ może się okazać, że uzyskamy produkt bardzo niskiej jakości. Zbyt szybkie odparowanie wody z rośliny może doprowadzić do pozostawania w niej chlorofilu, który będzie powodował niezbyt przyjemny smak i aromat. Optymalny czas suszenia topów trwa od 10 do 14 dni. W tym czasie nasze drzewka będą spokojnie i bez pośpiechu oddawały wodę zachowując tym samym najważniejsze walory smakowe. Aby suszenie przeprowadzić prawidłowo, należy odciąć gałęzie konopi indyjskiej wraz z topami, usunąć całkowicie liście i zawiesić w ten sposób przygotowaną roślinę do góry nogami. Nie wolno jednak suszyć roślin zbyt blisko siebie, ponieważ takie działanie może się zakończyć pojawieniem się pleśni na roślinach, a co za tym idzie, stracimy nasze plony.

Pamiętaj o pierwszych 3 dniach suszenia rośliny. Podczas tego czasu odparowuje najwięcej wody. Pamiętaj również, że temperatura suszenia powinna wynosić nie więcej, niż około 20 stopni Celcjusza. Po upływie tego czasu, można obniżyć temperaturę o 2-3 stopni. Wilgotność powietrza powinna również być odpowiednia i wynosić 50% podczas pierwszego etapu suszenia oraz 60% po upływie 3 dni. Pamiętaj również o odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Suszenie powinno odbywać się również w ciemnym pomieszczeniu, ponieważ światło wpływa na zanik THC w roślinach.

Gdzie i w jaki sposób przechowywać gotowe topy marihuany?

Przede wszystkim należy pamiętać, że temperatura przechowywania powinna oscylować między 11-12 stopniami Celcjusza bez kontaktu z powietrzem oraz światłem słonecznym. Gotowe topy są dość wrażliwe na działanie czynników zewnętrznych, a dodatkowo światło wpływa na rozkład tetrahyrokannabinoli i powoduje obniżanie jakości topów oraz ich najważniejszych walorów.

 

 

Najlepszym sposobem składowania topów marihuany, są słoiki lub pojemniki zakręcane, przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu. Dzięki odpowiedniemu przetrzymywaniu gotowych topów, marihuana zachowa swój wspaniały zapach, moc, a także wyśmienity smak. Najlepiej przechowywać gotowy susz w zbitych kawałkach, aby zapobiec przedostawaniu się powietrza. Najlepiej, aby topy były ciasno wkładane do pojemników, a ich powierzchnia była jak największa. Ochroni to rośliny przed ewentualnymi czynnikami zewnętrznymi, które mogą zaszkodzić Waszym wspaniałym roślinom.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl