do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

Dekarboksylacja marihuany - czym jest?

Dekarboksylacja marihuany — na czym polega?

W konopiach obecne są związki, takie jak THCA oraz CBDA, określane jako prekursory. Mogą wywierać one korzystny wpływ na organizm – w wielu badaniach udowodniono ich działanie łagodzące stany zapalne, uśmierzające ból, czy chroniące przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Chcąc uzyskać właściwości THC i CBD, konieczna jest aktywacja substancji czynnych w omawianym procesie. Dekarboksylacja THC polega na aktywacji tego związku wewnątrz rośliny, podobnie wygląda sytuacja w przypadku CBD.

Dekarboksylacja jest reakcją chemiczną, podczas której dochodzi do usunięcia grupy karboksylowej i jednoczesnego wydzielenia dwutlenku węgla. Proces ten w pewnym zakresie zachodzi już w czasie wzrastania roślin konopi na polach. Jednak zdecydowanie dekarboksylacja konopi najintensywniej zachodzi podczas suszenia i podgrzewania. Celem tego zabiegu jest uzyskanie konkretnych właściwości i określonego działania. Musi jednak dziać się to w ściśle określonych warunkach. Dokładnie chodzi o przekształcenie nieaktywnych form kannabinoidów w ich aktywne i zdecydowanie trwalsze formy odpowiedniki.

Dekarboksylacja może być prowadzona przy pomocy:

  • wysokiej temperatury,
  • gorącego powietrza (najpopularniejsza),
  • gorącej wody,
  • enzymów.

Zajmiemy się dokładniejszym omówieniem najczęściej wykorzystywanej metody dekarboksylacji, czyli zastosowaniu gorącego powietrza. Aby mogło dojść do rozerwania wiązania pomiędzy grupą karboksylową, a cząsteczkami kannabinoidu, konieczne jest osiągnięcie tzw. punktu dekarboksylacji, czyli właśnie odpowiedniej dla danej substancji temperatury. W czasie procesu dochodzi do uwalniania dwutlenku węgla. Efektem dekarboksylacji jest uzyskanie aktywnej formy cząsteczki i wolnej grupy karboksylowej. 

Dekarboksylacja THC — temperatura

Zastanawiasz się, jak dokładnie przebiega dekarboksylacja marihuany? Odbywa się w ściśle kontrolowanych warunkach. Wymaga jednak dużej wiedzy i doświadczenia, ponieważ każdy kannabinoid może dekarboksylować w innej temperaturze. Zazwyczaj wartość mieści się w przedziale od 90°C do 140°C. W przypadku niższej temperatury konopie zachowują swój smak i zapach, za który z kolei odpowiadają terpeny. Wraz ze wzrostem temperatury maleje zawartość terpenów, ale jednocześnie wzrasta poziom aktywnego THC i CBD. Wyższa temperatura sprawia, że reakcja chemiczna przebiega szybciej i bardziej efektywnie (nie może być jednak zbyt wysoka, ponieważ zniszczy składniki aktywne, a jednocześnie zniweluje działanie). Jak wygląda susz po dekarboksylacji? Jeśli proces ten przebiegł prawidłowo, powinien być on ciemniejszy w porównaniu do suszu sprzed aktywacji, a także mniej nasycony i miejscowo delikatnie brązowy.

Choć dekarboksylacja marihuany może przebiegać zarówno w gorącym strumieniu powietrza, jak i w gorącej wodzie, to ten pierwszy sposób jest zdecydowanie popularniejszy. Drugi mógłby prowadzić do utraty cennych składników aktywnych. Do dekarboksylacji może dojść zarówno podczas palenia lub waporyzacji kwiatów konopi.

Zastanawiasz się, jak możesz odróżnić w prosty sposób rozpoznać susz dekarboksylowany? Jednym ze sposobów jest weryfikacja poprzez dotyk – możemy sprawdzić, czy susz jest suchy, czy świeży. Jednak jedyną skuteczną metodą okazują się badania laboratoryjne, które pozwolą dokładnie określić zawartość poszczególnych substancji aktywnych.

Dekarboksylacja w piekarniku

Ciekawi Cię, w jaki sposób można przeprowadzić dekarboksylację? Jedną z najstarszych metod jest suszenie z wykorzystaniem promieni słonecznych. Konieczna jest jednak ochronna suszu przed czynnikami atmosferycznymi, m.in. deszczem, a także szkodnikami składającymi larwy. Okazuje się, że nadmierna wilgoć również może prowadzić do obniżenia jakości produktu ze względu na zwiększone ryzyko rozwoju pleśni i grzybów. Innym sposobem jest wykorzystanie próżni, wpływającej na obniżenie temperatur wrzenia. W praktyce oznacza to, że reakcja zachodzi w niższej temperaturze. Na uwagę zasługuje informacja, że składniki aktywne zachowują swoje właściwości.

Do najczęściej praktykowanych metod zalicza się dekarboksylację prowadzoną przy pomocy pieców konwekcyjnych z aktywnym termoobiegiem, a także w domowych warunkach z wykorzystaniem zwykłego piekarnika. Urządzenie powinno być rozgrzane do temperatury 120°C. Sposób ten pozwala na usunięcie grupy karboksylowej już po około 30-40 minutach. Wybierając tę metodę, należy zwrócić szczególną uwagę na zachowanie odpowiedniego czasu, jak i temperatury. Przekroczenie zarówno jednej, jak i drugiej wartości może spowodować dezaktywację substancji czynnych i całkowitą utratę ich właściwości. Ciekawi Cię, dlaczego właśnie suszenie marihuany w piekarniku cieszy się największą popularnością? Przyczyna jest prosta: urządzenie to pozwala zachować stałą temperaturę i daje swobodę podczas manewrowania ustawieniami. Wystarczy rozdrobnić susz, a następnie ułożyć go na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Zaleca się, aby piec produkt przez 45 minut (można ustawić nieco dłuższy czas, ale nie może on przekroczyć 60 minut).

Warto mieć świadomość, że do przeprowadzenia reakcji chemicznej, której celem jest uzyskanie aktywnie działających substancji czynnych, można wykorzystać także inne, ogólnodostępne sprzęty. Mowa m.in. o kuchence mikrofalowej. Ta metoda nie jest jednak rozpowszechniona aż tak, jak korzystanie z piekarnika. Dlaczego? Choć dekarboksylacja przy pomocy urządzeń mikrofalowych pozwala na bardzo szybkie, wręcz ekspresowe przeprowadzenie tego procesu (około półtorej minuty), to jednocześnie wiąże się z podwyższonym ryzykiem zniszczenia substancji czynnych. Trudno bowiem ściśle trzymać się wymaganego czasu i w bardzo łatwy sposób można go przekroczyć. Zastanawiasz się, jak można wykorzystać zdekarboksylowane konopie? Stanowią one materiał, który można użyć podczas gotowania, czy przygotowywania kosmetyków i maści o działaniu przeciwbólowym. W skrócie można powiedzieć, że dekarboksylacja jest procesem niezbędnym do wykorzystania wszystkich właściwości zdrowotnych, jakie wykazują związki aktywne, a których korzystne działanie potwierdzają liczne badania. 


Warto mieć świadomość, że reakcja dekarboksylacji nie dotyczy wyłącznie konopii! Jest to proces, któremu można poddać wszystkie związki posiadające grupę karboksylową w swoim składzie chemicznym. Należy zwrócić uwagę, że różne gatunki i szczepy konopii charakteryzują się innymi właściwościami i zawsze należy indywidualnie podejść do tematu ich karboksylacji. Niezależnie od tego, czy planujesz zakup suszu, nasion outdoor, czy interesują Cię nasiona marihuany indoor, zwróć uwagę, czy kupujesz produkt od renomowanego producenta, który dba o wysoką jakość swoich upraw. W sklepie growseed.pl znajdziesz wyłącznie certyfikowane i oryginalne produkty.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl