do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

Jak zrobić masło konopne?

Przepis na masło konopne

Jeśli do przygotowania masła z marihuany chcesz wykorzystać susz, konieczna będzie jego wstępna obróbka. Należy poddać go procesowi dekarboksylacji. Celem tego zabiegu jest przekształcenie nieaktywnych form kannabinoidów w substancje czynne. Choć nazwa tego etapu brzmi tajemniczo i nieco skomplikowanie, jest on bardzo prosty do przeprowadzenia nawet w domowych warunkach. Nie wymaga posiadania wyjątkowych umiejętności, czy specjalistycznego sprzętu. W celu przeprowadzenia dekarboksylacji konieczne jest podgrzanie suszu do wyższej temperatury. Zatem najpierw należy zmielić produkt na mniejsze części, a następnie na wyłożoną wcześniej papierem blachę do pieczenia wyłożyć całą porcję. Kolejno na około 45 minut należy umieścić ją w piekarniku nagrzanym do około 110 stopni Celsjusza.

Przejdźmy do kolejnych etapów poradnika, jak zrobić masło z THC. W czasie, gdy susz znajduje się w piekarniku, możesz przygotować sobie wszystkie niezbędne składniki i narzędzia, które przydadzą Ci się podczas kolejnych kroków. Przyda Ci się garnek, łyżka lub szpatułka, miska, forma (może być to pojemnik na żywność), filtr lub chusta do przefiltrowania. Z pewnością ucieszy Cię informacja, że lista składników jest bardzo krótka. Potrzebne będzie wyłącznie masło, susz konopny i woda (200 ml). O ile w temacie masła nie ma większego problemu, ponieważ może być to zwykłe lub klarowane, o tyle w przypadku suszu należy zatrzymać się na chwilę. Wątpliwości dotyczą przede wszystkim wielkości porcji, jaką powinniśmy wykorzystać. Zazwyczaj stosuje się 10 gram suszu na 200 gram masła. Jest to jednak zawsze kwestia indywidualna, uzależniona przede wszystkim od odmiany, a dokładnie od zawartości poszczególnych kannabinoidów. Ma to znaczenie, ponieważ będzie wiązać się z intensywnością działania.

A teraz podamy przykładowy przepis na masło z marihuany! Z porad pokazujących postępowanie krok po kroku najczęściej korzystają osoby początkujące, które dopiero zaczynają swoją drogę z tworzeniem własnych produktów konopnych w warunkach domowych. Wraz z doświadczeniem każdy czuje się coraz pewniej w tym temacie i sam dobiera proporcje składników, aby dobrać smak i działanie odpowiadające jego indywidualnym oczekiwaniom. Przejdźmy do konkretów.

  1. Najpierw wrzuć masło do garnka i rozpuść na małym ogniu
  2. Po rozpuszczeniu wlej wodę – możesz dodać większą ilość niż wspomniane 200 ml, jednak proporcjonalnie należy wydłużyć czas gotowania. Niektórzy wskazują, że im dłużej miksturę będziemy gotować, tym lepszymi właściwościami się odwdzięczy.
  3. Dodaj zdekarboksylowany susz konopny i całość dokładnie wymieszaj
  4. Trzymaj mieszankę składników na wolnym ogniu przez około 3 godziny – w tym czasie nie powinna się zagotować. Zbyt wysoka temperatura może doprowadzić do utleniania kannabinoidów i utraty ich cennych właściwości. Optymalną wartością jest 75 stopni Celsjusza. W celu ułatwienia sobie tego etapu możesz wykorzystać termometr. Pamiętaj o regularnym mieszaniu wszystkich składników co kilkanaście minut.
  5. Po upłynięciu wskazanego czasu zamocuj przygotowany filtr na miskę, do której następnie przelejesz przygotowaną miksturę.
  6. Uzyskany produkt wlej do formy na masło lub pojemnika.
  7. Całość włóż do lodówki na kilka godzin (może być na noc).
  8. Wyjmij pojemnik i pozbądź się całej wody, która w tym czasie oddzieliła się od tłuszczu.

Inną metodą na przygotowanie masła z THC jest wykorzystanie wolnowaru, a proces ten przebiega bardzo podobnie. Nastaw wolnowar na około 75 stopni Celsjusza, umieść w nim składniki, czyli masło, susz i niewielką ilość wody. Regularnie mieszaj miksturę, aby się nie przypaliła. Po trzech godzinach wyłącz wolnowar, a gdy masło z marihuany nieco ostygnie, przecedź je przez filtr. Następnie wstaw do lodówki, a po kilku godzinach usuń resztę wody.

Masło z THC — właściwości

Jedną z metod przyjmowania kannabinoidów jest droga pokarmowa. Dla wielu osób okazuje się jedynym możliwym sposobem na wykorzystanie wszystkich dobroczynnych właściwości tych substancji. Po spożyciu masła konopnego składniki muszą dotrzeć najpierw do kolejnych odcinków przewodu pokarmowego. W praktyce oznacza to, że na działanie trzeba będzie poczekać nieco dłużej. Kannabinoidy są uwalniane do krwioobiegu stopniowo, a co za tym idzie, działają wolniej, ale jest to proces rozłożony w czasie. W zależności od wielkości spożytej porcji i zawartości konkretnych kannabinoidów działanie może być odczuwalne nawet przez kilka godzin.

Badania wskazują, że kannabinoidy stosowane wspomagająco w przypadku stanów zapalnych żołądka i jelit (np. choroba Leśniowskiego-Crohna), przyczyniają się do poprawy stanu zdrowia i jakości życia pacjentów. CBD wywiera pozytywny wpływ na jakość życia pacjentów cierpiących na depresję, czy zmagających się z bezsennością. Sprzyja pozytywnemu myśleniu, wpływa na poprawę nastroju oraz reguluje dobowy rytm snu, a także sprawia, że wypoczynek staje się bardziej efektywny. 

Masło z marihuany — smak

Masło, z uwagi na to, że jest tłuszczem, stanowi doskonałe środowisko dla kannabinoidów, które doskonale się w nim rozpuszczają. Gotowy produkt ma jednocześnie delikatny i wyrazisty smak. Może być dodawany do wielu potraw i dań przygotowywanych w domu, tj. sosy, czy ciastka. Można używać go także do smarowania kanapek lub dodać do zupy. Z pewnością sprawi, że smak stanie się nieco bardziej tajemniczy i nieoczywisty. Nie ulega wątpliwości, że masło z THC i CBD jest spożywane nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede na korzystne działanie. Należy jednak ostrożnie podejść do ilości, jaką zastosujemy, szczególnie jeśli robimy to po raz pierwszy. Pamiętaj, że działanie kannabinoidów przyjętych drogą pokarmową rozkłada się w czasie i utrzymuje przez kilka godzin. Pierwsze efekty możesz odczuć dopiero po upływie 60-90 minut.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl