do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

Nasiona konopi jako dodatek do dań. Jak wykorzystać konopie w kuchni?

Wiele osób kupuje u nas nasiona konopi w celach kolekcjonerskich, a tymczasem można je po prostu zjeść. Jak się okazuje, te małe ziarenka zawierają wiele cennych dla naszego organizmu wartości odżywczych i przede wszystkim świetnie wzbogacają smak różnych potraw. Sprawdź, jak wykorzystać konopie w kuchni i dlaczego warto to robić. 

 

Nasiona konopi – nowe smaki na talerzu

Jeśli lubisz eksperymentować kulinarnie, na pewno często sięgasz po różne egzotyczne przyprawy, zioła i ziarna roślin, ponieważ to właśnie one nadają specyficzny aromat różnym potrawom. Nie inaczej jest z nasionami konopi, dzięki którym możesz odkryć nowe smaki na swoim talerzu. 

Te ziarenka wielkości popcornu smakują podobnie jak słonecznik czy sezam, a więc doskonale nadają się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Ponadto możesz je wykorzystać na setki różnych sposobów: mielić, prażyć, gotować, stosować jako dodatek do dań lub tworzyć z nich zupełnie nowe potrawy. 

Dobroczynne właściwości konopi

Wykorzystanie nasion konopi w kuchni da Ci nie tylko frajdę z odkrywania nowych smaków, ale także przyniesie korzyści dla zdrowia. To właśnie ta część roślin z rodziny cannabis zawiera bowiem najwięcej składników odżywczych, czyli m.in.:

  • dobrze przyswajalne białko roślinne (jest ono potrzebne szczególnie weganom i wegetarianom),

  • nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, 6 i 9,

  • witaminy - głównie E i z grupy B,

  • minerały – żelazo, magnez, potas, wapń i fosfor,

  • błonnik.

Oprócz tego te niepozorne nasiona marihuany zawierają unikalny składnik, czyli kannabidiol (CBD), który ze względu na swoje specyficzne właściwości oddziałujące na układ nerwowy jest dzisiaj przedmiotem wielu badań pod kątem wykorzystania go w łagodzeniu objawów wielu chorób. 

Konopie w Twojej kuchni

Zanim zaczniesz wykorzystywać kulinarnie ziarna cannabis, najpierw zaopatrz się w dobrej jakości nasiona konopi – sklep Growseed oferuje ich duży wybór, dlatego na pewno znajdziesz odpowiednie dla siebie.

Zwróć uwagę, że poszczególne rodzaje nasion różnią się smakiem. Przykładowo, jeden z naszych bestsellerów Ananas ma aromat właśnie tego owocu, z kolei Blue Cheese zostawia na podniebieniu słodki posmak owoców i dojrzewającego sera. W zależności więc jaką odmianę wybierzesz, nadasz swoim potrawom zupełnie inny charakter. 

A jak konkretnie stosować konopie w kuchni? Poniżej przedstawiamy Ci najpopularniejsze na to sposoby.

nasiona-konopi-dodatek-do-dan

Masło konopne

Na początek proponujemy Ci zrobić masło konopne. Będzie ono zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smarowidła, szczególnie dla osób na diecie wegetariańskiej, ponieważ bazuje wyłącznie na składnikach roślinnych. Jak je przygotować? Potrzebne Ci będą do tego jedynie dwa składniki: olej roślinny oraz nasiona konopi. Wystarczy je włożyć do blendera i mielić dotąd, aż połączą się w gładką masę o konsystencji masła. Możesz je wykorzystywać do smarowania chrupiącego pieczywa lub ulubionych herbatników.

Szczypta do dań gorących 

Zarówno łuskane, jak i niełuskane nasiona konopi możesz dodawać do różnych dań np.:

  • owsianki,

  • jajecznicy,

  • szakszuki,

  • warzyw z patelni,

  • kaszotto.

Większą garść ziarenek możesz również zmiksować z bazylią, oliwą, parmezanem i czosnkiem, aby stworzyć pyszne pesto do spaghetti. Warto też aromatyczne nasionka wykorzystać jako składnik domowej mieszanki przypraw do mięs lub innych potraw. 

Konopie na słodko

Z mielonego siemienia konopnego robi się też mąkę, która nadaje się do wypieku chleba i ciasteczek. My dla Ciebie mamy prosty przepis na pyszny deser.

 

Składniki:

  • szklanka mleka,

  • 2 łyżki nasion konopi,

  • 2 łyżki chia,

  • prażone płatki migdałowe,

  • garść owoców leśnych,

  • 1 banan pokrojony na plasterki,

  • 1 duża łyżka miodu.

 

Nasiona włóż do miseczki, zalej mlekiem i wymieszaj, a następnie odstaw do lodówki na około godzinę. Po wyjęciu naczynia ułóż na powstałej w nim masie plasterki banana, a potem warstwę owoców leśnych. Całość polej łyżką miodu i posyp płatkami migdałowymi. 

Odkryj moc konopi w Twojej kuchni

Jak widzisz, siemię konopne doskonale sprawdza się w kuchni. Sięgaj po nie jak najczęściej, ponieważ nie tylko podniesie walory smakowe Twoich dań, ale także ich wartość odżywczą. Jeśli nie wiesz, które odmiany konopi wybrać do celów kulinarnych, skontaktuj się z nami. W Growseed znamy się na roślinach z rodziny cannabis jak nikt inny i sprowadzamy ich nasiona od najlepszych producentów na świecie. 

Najpopularniejsi producenci nasion marihuany, na których warto zwrócić uwagę w naszym sklepie to:

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl